Van den Oetelaar zet haar vakkennis graag in voor bijzondere maatwerk projecten. Zo ook voor de constructie van een Getijdenwijzer in de jachthaven op Terschelling.

Een uniek project wat in 2016 startte met een idee van havenmeester Tjebbe van Weeren, naar aanleiding van de vele vragen over het getij, NAP, de waterstanden en de bereikbaarheid van de jachthavens op het wad. De wijzer is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet van Stichting TUIG. In juli 2018 is de Getijdenwijzer geopend.

De wijzer bestaat uit een drijvende wigconstructie die als een ‘boot’ op en neer gaat met het tij. De ‘boot’ is aan het land verbonden met een scharnier. Als je de getijdenwijzer inloopt daal je af in het water. Aan het einde staat een peilstok. Hierop staat de watergeschiedenis van Terschelling door de eeuwen heen. De mast aan de landzijde geeft de watergeulen en plaatsnamen weer die via het water bereikbaar zijn. De namen zijn aanpasbaar aan de actuele stand van de geulen. De Getijdenwijzer wijst deze namen aan zodat bezoekers direct kunnen aflezen of een gebied bevaarbaar is.

Het geheel is uitgevoerd in staal en heeft een houten binnenafwerking en leuning van accoya hout. Het drijvende gedeelte is omsloten uitgevoerd in geconserveerd staal. Zelfs stormachtige weersomstandigheden kunnen de Getijdenwijzer niet uit balans brengen.

Meer informatie over Theater Tuig: www.theatertuig.nl